Vakkert smil, hva oppfatter vi som et vakkert smil?

Del

Et vakkert smil kan være definert av mange variabler. Det vi som tannlege kan gjøre noe med er tennenes farge, fasong og plassering i munnen. La oss slå fast at et smil kan være vakkert selv uten at vi ser tennene, så smil er ikke bare tenner.

Som tannlege kan vi kun korrigere tenner, så i denne artikkelen skal vi se på noen enkle forklaringer på hva vi kan gjøre med tenner.

smil illustrasjon

Symetrisk harmonisk vakkert smil. Se størrelses forhold, høyden opp i tannkjøttet og avstanden til underleppen

  • Korrigere farge
  • Korrigere plassering i munnen
  • Korrigere fasong på tennene

Korrigere tannfarge

Vakkert smil basert på tannfarge, da tenker vi tannbleking, for det ser ut til at vi liker hvite tenner bedre en gule. Er tenneren for misfarget kan det være utilstrekkelig med tannbleking.

Korrigere plassering i munnen

I første rekke er tanken tannregulering, så vel i voksen alder som i ung. Når vi skal «stable» om på tenner er det mange tommelfingerregler som en må ta i betraktning. Tennenes plassering i forhold til tannkjøttet er viktig, våre øyne reagerer for på asymmetrier, det samme gjelder åpningen mellom underleppen og skjærekanten på overkjevens tenner, er denne ujevn blir det fort galt og vanskelig å oppnå et vakkert smil.

Korrigere fasongen på tennene

Lenge har vi trodd at fasongen på tennene er forutbestemt og henger sammen med ansikts og kropps form, det er nå noe mer usikkert. Når vi nå først har bestemt oss for å forandre fasong for å få en vakkert smil, må det bli opp til pasienten å bestemme fasong.
Fasong og forhold mellom tennene innbyrdes er avgjørende for et godt sluttresultat.

golden proportions

Forholdet mellom tenner og tenner/tannkjøtt beskrevet rent matematisk

Jeg skal komme tilbake til alle disse teknikkene i sene innlegg og beskrive de med bilder og pasienthistorier hvor vi har skapt vakre smil basert på alle teknikkene.

 

Jan

Del