digitale avttrykk

Digitale avtrykk, hva er det? Hva med digital tannbehandling?

Del

Vi jobber digitalt, hva betyr egentlig det? Digitale avtrykk:

Det vil si at vi har lagt bort flere analoge prosesser/arbeidsmetoder og byttet de ut med elektroniske datastyrte teknikker. Digitale arbeidsmetoder medfører oftest mindre ubehag for deg som pasient. I denne artikkelen skal jeg forsøke å forklare om digitale avtrykk av tenner. Og ikke minst hva og hvordan vi benytter denne teknologien for å lage en og en tann. Også hele rekonstruksjoner hvor vi designer helt nye smil. Som tannlege er det kjekt å forklare dere pasienter hva vi egentlig holder på med og hvordan teknologi vi jobber med.

Her kan du se 3D-videokameraet filme live.

3D-video, det blir digitale avtrykk.

digitale avtrykk CEREC

CEREC billedenhet

Ved hjelp av et 3D-videokamera kan vi filme inne i munnen og får eksakte modeller av dine tenner, disse er målsatt med presisjon på 15-25 tusendels millimeter. På disse modellene kan vi nærsakt lage hva som helst som har med tenner å gjøre, kroner, broer, proteser, tannimplantat-komponenter, tannregulerings-behandling, smil-planlegging, osv. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensningene.

CEREC er et konsept som består et 3D-videokamera.

Kamera drevet av en PC, en programvare, design- og produksjonprogram, samt en 3D-freser (CNC fres). Innen industrien kalles dette CAD/CAM, så det vi har er et mini produksjonsanlegg. Tennene vi lager freses i keramiske materialer, og etterbehandles med innfarging og glans. Konseptet er svært ressurs besparende, fra en setter seg ned til men er ferdig kan man f.eks lage en krone / ny tann på ca. en time. Produksjonstiden er litt avhengig av valg av keramisk materiale.

digitale avtrykk

Programvare for konstruksjon av nye tenner

digitale avtrykk cerec

Verktøy for design av tenner

 

 

 

 

 

 

 

 

CEREC er «gøy» for både tannlegen og pasienten.

Her kan en følge digitale avtrykk som blir brukt til grunnlag for produksjon av ens nye tenner, CAD / CAM i miniatyr, CNC fresing og ikke minst innmaling / karaktirisering  av ens egen tann / tenner. Om vi lager hele smil benytter vi samme teknikken, det må bare slipes flere ganger. En fin plass å lese mer er, CEREC ny tann på timen.

Jan

Del